Kötelező lesz a szoftverhasználat fogtechnikai laborok számára is?

Kötelező lesz a szoftverhasználat fogtechnikai laborok számára is?

Kötelező lesz a szoftverhasználat fogtechnikai laborok számára is?

Az egyszerű választ az, hogy nem valószínű, a hosszabb válasz pedig az, hogy valószínűleg egyik labor sem fog tudni működni szoftver nélkül.

A fogorvosoknál sem “kötelező” a szoftverhasználat, de az EESZT használata kötelező, amit szoftver nélkül egy rendelő számára gyakorlatban nem megvalósítható.

Szerencsére a fogtechnikák nem kezelnek betegeket, nyugodjunk meg. Mi történhet?

Több szakmai, ellátásbiztonsági és gazdaságfehérítési okból is várható a laborok munkájának átfogó jelentési kötelezettsége.

Az orvostechnikai eszközökről szóló új rendelet (MDR) és a kapcsolódó értelmezések egyértelművé teszik, hogy az egész Európai Unió területén, az emberi testbe/testre építendő, vagy állandó testi kontaktusban lévő eszközök gyártóinak egyedileg, szigorú és pontos adminisztráció melletti jelentési kötelezettsége lesz(van!).

A gazdasági fehérítési szándéknál pedig a hazai irányelvek egyértelműek, és az EU-s szabályozást óriás lépésekkel megelőzve tették kötelezővé a magyar hatóságok az online számla rendszerét, aminek talán nem a következő, hanem a következő utáni lépése lehet a fizikai termékek egyedi lekövethetősége.

Jól látszik, hogy az általános lépéseken kívül, a szürkébb szektorokra egyedi megoldásokkal rukkol elő a hazai rendszer és az EU is. Az online pénztárgép a kiskereskedelmet fehérítette ki, az EKAER a jobb visszakövethetőséggel együtt, a feketébe hajló áruforgalmi trükközések nagy részének adott piros lapot. Ezek a legismertebb szabályozások.

Talán nem teljesen elszállt gondolat, hogy elvétve előfordul a fogtechnikai gyártásban is némi szürke elem. Így-vagy úgy be fogják zárni ennek a lehetőségét.

A fogtechnikai ügyvitel támogatására dedikált szoftverek persze nem tudják előre lekövetni a jövőbeli jogszabályokat, de egy magyar fejlesztésű fogtechnikai szoftvert használó labornak nem is kell ezzel foglalkoznia, mert a szoftver gyártó feladata lesz az átállás, az online adatszolgáltatás kivitelezése. Ahogy a már EESZT-s kötelezettség előtt fogorvosi szoftvereket használó rendelőknek sem lett nehezebb az életük az EESZT-vel, úgy a labor szoftvert használó fogtechnikai cégek is egy gombnyomásra lesznek az adatszolgáltatástól. A fogtechnikai labornak maximum egy beleegyező nyilatkozatot kell kipipálnia, a változások tudomásulvételéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük